Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Aντίδωρο η προσφορά της αρχιτεκτονικής μελέτης του μεγάρου και της Eμπορικής Έκθεσης.

 Το Επιμελητήριο Ηπείρου επισκέφθηκε, χθες, ο υποψήφιος, στις πρόσφατες εκλογές, βουλευτής Ιωαννίνων Σπύρος Πανταζής, τον οποίο υποδέχθηκε με περίσσειαν ευγένειας και ενημέρωσε διεξοδικώς ο ίδιος ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μήτσης.
Στη μακρά συζήτηση, η οποία εξελίχθηκε σε κλίμα άριστης κατανόησης αντηλλάγησαν εποικοδομητικές απόψεις και έγινε προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας και η Ήπειρος.
Ως κοινή διαπίστωση καταγράφηκε η ανάγκη της αναστήλωσης της επιχειρηματικότητας και της επιστροφής του χαμόγελου στις ρημαγμένες και μαραμένες επιχειρήσεις της περιοχής, σε μιά εποχή μάλιστα κατά την οποία η παγκοσμιότητα και η ψηφιακή επανάσταση δίνουν ιλιγγιώδεις ρυθμούς στις εξελίξεις, που αλλάζουν ραγδαία τις μεθόδους παραγωγής, τους τρόπους προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών,  το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, το χάρτη των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας.
Με γνώμονα το τρίπτυχο «Ποιότητα – Παραγωγικότητα - Ανταγωνιστικότητα» διαπιστώθηκε ότι η κρίση που βιώνουμε μπορεί στην Ήπειρο να αποτελέσει την ατμομηχανή της Ανάπτυξης και της απασχόλησης των νέων επιστημόνων και επαγγελματιών και πολλών ακόμα άνεργων νέων.
Ο Σπύρος Πανταζής ανέλαβε τη δέσμευση να προωθήσει, κι αυτός, στην Κυβέρνηση τα αιτήματα του Επιμελητηρίου και τα πορίσματα στα οποία κατέληξε το 3ο Τακτικό Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, που έλαβε χώρα στα Ιωάννινα από 24 έως 27 Ιουλίου 2014.
Η συνεργασία και ο συντονισμός των δράσεων με άλλους φορείς όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια, τους Δήμους, τα άλλα Επιμελητήρια, τους Aπόδημους Ηπειρώτες, τους βουλευτές για κοινές παρεμβάσεις θεωρείται εξίσου απαραίτητη και επιθυμητή, υπογράμμισε ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μήτσης για την εδραίωση ενός σταθερού οικονομικού, φορολογικού, διοικητικού και αναπτυξιακού, περιβάλλοντος.
Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον συντονισμό όλων των τοπικών δυνάμεων και στην εξάλειψη του φαινομένου της απροθυμίας για συλλογική δράση.
Υπογραμμίσθηκε βεβαίως η αναγκαιότητα για την ολοκλήρωση των δικτύων υποδομής και για τη δρομολόγηση των ενεργειών για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενώ στηλιτεύθηκε, για μια φορά ακόμη, το αίσχος που λέγεται "15ετής εξέλιξη των εργασιών στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων."
Τονίστηκε με έμφαση η αξιοποίηση της θέσης των Ιωαννίνων στο σταυροδρόμι των δύο μεγάλων διεθνών αξόνων, ήτοι της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού, ενώ επισημάνθηκε ότι το μέλλον της περιοχής εδράζεται στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στην επιχειρηματικότητα.
Ο Σπύρος Πανταζής εκφράζοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη της Ηπείρου και τη βοήθεια του Επιχειρηματικού κόσμου και ως μιά αναγνώριση της γενικώτερης διαχρονικής στήριξης, που είχε και συνεχίζει να έχει εξ αυτού, ανέλαβε τη δέσμευση έναντι του δραστήριου Προέδρου του Επιμελητηρίου όπως η οικογένεια του, η οικογένεια των 5 Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, εκπονήσει δωρεάν την αρχιτεκτονική μελέτη τόσο του μεγάρου του Επιμελητηρίου όσο και των εγκαταστάσεων της μόνιμης Εμπορικής Έκθεσης Ηπείρου, όταν εξασφαλισθεί, φυσικά, η αντίστοιχη έκταση γι αυτό το σκοπό.