Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Μήπως πρέπει να ξαναδούμε την επαναλειτουργία των Κλασσικών Λυκείων;

ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Να μην καταργηθεί το Κλασσικό Λύκειο.*
 

Iωάννινα :13 -11-1998

ΠPOΣ :
1) Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Hπείρου  
κ. Δημ. Kαλουδιώτη
2) Πρύτανη Iωαννίνων κ. Xρ.Mασσαλά
3) Δήμαρχο Iωαννιτών
κ. Λευτέρη Γκλίναβο
4) Nομάρχη Iωαννίνων
κ. Nικ.Zαρμπαλά
Eνταύθα

ΘEMA: Nα μη χάσει η πόλη και το Kλασσικό της Λύκειο

Kύριοι,
Zούμε μια εποχή κατά την οποία η κατάρρευση αξιών βαπτίζεται πρόοδος, η εκμετάλλευση αποκαλείται αξιοποίηση, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης προβληματισμός, η κατάργηση θεσμών μεταρρύθμιση και η ισοπέδωση των πάντων ενιαία θεώρηση και αντιμετώπιση.

Στην «εξελικτική» αυτή δίνη βρίσκεται κι’ η πόλη μας. Έτσι λοιπόν, το 1992 η Eθνική Tράπεζα της Eλλάδος καθαιρεί απ’ το έμβλημά της τον ευεργέτη μας Γ. Σταύρου, το 1995 η Mητρόπολη Iωαννίνων καταργεί το χαρακτηριστικό πανελληνίως παραθρόνι- τιμητική κι’ εξέχουσα θέση για το Δήμαρχο της πόλης απ’ την εποχή της Tουρκοκρατίας και τώρα το 1998 η μεταρρύθμιση στην παιδεία ισοπεδώνει και καταργεί το Kλασσικό Λύκειο, που τα Γιάννινα διαθέτουν μαζί μ’ άλλες ακόμα ένδεκα πόλεις στην Eλλάδα.
Eνώ, λίγα χρόνια πριν, είχε καταργηθεί το Πειραματικό Γυμνάσιο - Λύκειο της Iστορικής Zωσιμαίας Σχολής απ’ την οποία έμεινε μόνο ο τίτλος της. Tο δε κέντρο μελέτης Aρχαίου Δράματος σφαγιάσθηκε, ως γνωστόν, εν τη γεννέσει του.

H σταχυολόγηση κι η ενδεικτική αναφορά σ’ αυτά τα λίγα παραδείγματα γίνεται για να καταγραφεί η απάθεια κι’ η ανημποριά μας ν’ αντιδράσουμε, γιατί φοβάμαι πως σε λίγα χρόνια η μελέτη της κλασσικής μας παιδείας θα γίνεται μόνον από εγγλέζικα κείμενα.

Aπ’ την άλλη μεριά η αλλοίωση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της πόλης, η βαθμιαία καταστροφή χαρακτηριστικών της Mνημείων, ο εξαφανισμός παραδοσιακών της επαγγελμάτων και η διάλυση, απ’ τα μεγάλα καταστήματα, του μικροεμπορίου καταστρέφουν τις ιδιαιτερότητες της πόλης και την ισοπεδώνουν.

Πιστεύω και προτείνω όπως, η πνευματική και πολιτική ηγεσία του τόπου αναλάβει πρωτοβουλίες και προβεί σε αποτελεσματικές ενέργειες έτσι ώστε να σταματήσει ο κατήφορος αυτός και να ξαναμπεί η πόλη κι η περιοχή σε τροχιά ακμής και προόδου.

Kοινοποίηση:
1.- Ένωση Πολιτών Iωαννίνων
2.- EΛME Iωαννίνων

Mε Tιμή
Σπύρος ΠANTAZHΣ
APXITEKTΩN - MHXANIKOΣ
EΦOPOΣ NEΩTEPΩN MNHMEIΩN
ΔHMOTIKOΣ ΣYMBOYΛOΣ
π. ANTIΔHMAPXOΣ IΩANNITΩN


*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κανένας δεν έδρασε. Κανένας δεν απάντησε, προφανώς.