Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Στα Γιάννενα λειτούργησε το πρώτο Πολυτεχνείο, τον 19 αιώνα.

Το 1ο Πολυτεχνείο στο στρατόπεδο Βελισσαρίου, στον Ακραίο (Διατηρητέο Μνημείο).
Ο Μινέϊκο υπήρξε ένας απ' τους διδάξαντες σ' αυτό.

"Τα Γιάννενα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αποτελούν σημαντικό διοικητικό, στρατιωτικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής, σημείο συνάντησης μεγάλων εμπορικών οδών που ένωναν τα παράλια του Ιονίου και της Αδριατικής με την Αλβανία, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται την εποχή αυτή στους 10.000 κατοίκους περίπου.

Ένας από τους Διοικητές του βιλαετίου της Ηπείρου είναι ο Αχμέτ Ρασήμ πασάς. Ο ελληνοτουρκικής καταγωγής, Αχμέτ Ρασήμ πασάς, που χαρακτηρίζεται, από τους μελετητές της περιόδου αυτής, ως “φυσιογνωμία όλως εξαιρετική”, μηχανικός, με σπουδές στο Βερολίνο, πολύγλωσσος και νεωτεριστής, θέλοντας να εκσυγχρονίσει την πόλη, πραγματοποίησε αξιόλογα έργα:

το Διοικητήριο, τους στρατώνες, το σημερινό κτίριο της 8ης μεραρχίας, την αγορά.

Είχε προηγηθεί ο εμπρησμός της πόλης, προμελετημένος από τον ίδιο τον Αχμέτ Ρασήμ πασά, αφού βεβαιώθηκε ότι κανείς από τους οικονομικούς παράγοντες της πόλης δεν δεχόταν το εκσυγχρονιστικό του έργο.

Από αναφορές της δίγλωσσης οθωμανικής και ελληνικής εφημερίδας - ΙΩΑΝΝΙΝΑ - της περιόδου αυτής (1869-1892) φαίνεται πως στην περιοχή του σημερινού στρατοπέδου Βελισαρίου είχαν προγραμματιστεί διάφορα έργα εκπαιδευτικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως τεχνική σχολή πολυτεχνείου, εργαστήριο αγγειοπλαστικής, ορφανοτροφείο για φιλοξενία 120 μαθητών, που θα απασχολούνταν στα προαναφερόμενα ιδρύματα κλπ.

Η χρήση του ως στρατοπέδου ήρθε αργότερα.

Ένα από τα κτίρια, που πιθανότατα ανεγέρθηκε για να στεγάσει το πολυτεχνείο και που τα μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του μας επιτρέπουν να το χρονολογήσουμε την ίδια εποχή, είναι το κτίριο του 8ου Λ.Υ.Π., μέσα στο στρατόπεδο Βελισσαρίου".

Αυτά είχα συμπεριλάβει λίγο πολύ σε σχετική εισήγηση μου, ως Προϊστάμενος  της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ηπείρου για τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου.