Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Οι πολλοί έχασαν και οι λίγοι κέρδισαν!

Νίκος Νικολόπουλος

 Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος

Παρά τις κραυγές όλων όσων επιχειρούν να αντιπολιτευτούν τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας άλλοτε πως ο Τσίπρας μας χρεοκοπεί, και άλλοτε πως υποχωρεί στα πάντα, οι Έλληνες αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες, βλέπουν έναν ηγέτη, που δεν εγκαταλείπει τις «δομικές» του αντιλήψεις περί της λάθους μνημονιακής πολιτικής και της ανάγκης εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της χώρας και στην ευημερία του λαού.

Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας φορτώθηκε όλα τα βάρη της κρίσης, βιώνοντας σήμερα με τον πιο σκληρό τρόπο τα καθημερινά αδιέξοδα που επέβαλαν οι πολιτικές της λιτότητας που με συνέπεια υπηρέτησαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Οι πολλοί έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν, οι λίγοι, οι πολλοί λίγοι, κέρδισαν και συνεχίζουν να κερδίζουν. Κερδίζουν τόσο στην άνθηση όσο και στην ύφεση της οικονομίας, κερδίζουν όταν οι ρυθμοί παραγωγής αυξάνονται και όταν οι ρυθμοί πέφτουν σε αρνητικά μεγέθη.
Η νέα κυβέρνηση καλείται σήμερα να ανατρέψει, το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο ειρήνης, όλοι οι δείκτες παραπέμπουν σε μια χώρα που μόλις βγήκε από πόλεμο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να σταματήσουμε επιτέλους να δεχόμαστε ως υποτακτικοί και σε στάση προσοχής, τις όποιες απαιτήσεις των δανειστών περί συνέχισης μιας αποδεδειγμένα καταστροφικής πολιτικής.

Η νέα Ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο άρχισε πραγματικά να διαπραγματεύεται με τους εταίρους μας, αλλά επιπλέον προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, καταθέτοντας στην Ελληνική Βουλή τα δύο πρώτα νομοσχέδια, που στοχεύουν στην ανακούφιση της Ελληνικής κοινωνίας, τα οποία δεν είναι μετάφραση κειμένων και εντολών της πάλαι ποτέ Τρόικας.

Παράλληλα η Ελληνική κυβέρνηση μετά και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και την πολύωρη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, έθεσε με τον πλέον σαφή τρόπο στους εταίρους, ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, είναι ένα πρόγραμμα που θα καταρτίσει η εκλεγμένη κυβέρνησή της και θα στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του κράτους και όχι στην εξαθλίωση της κοινωνίας.

Η νέα Ελληνική κυβέρνηση έδωσε νόημα, ουσία και περιεχόμενο στον όρο διαπραγμάτευση, αντιμετωπίζει τους εταίρους-δανειστές χωρίς φοβικά σύνδρομα, και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνέδεσε ευθέως ακόμη και το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, με τις τρέχουσες κρίσιμες διαπραγματεύσεις.
Η νέα Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την έντιμη στάση που είχε από την πρώτη μέρα της εκλογής της απέναντι στους Έλληνες και στους εταίρους, μια στάση που καθόρισε η αδήριτη ανάγκη αλλαγής των μνημονιακών πολιτικών και η αδήριτη ανάγκη υπεράσπισης της Εθνικής κυριαρχίας και της Εθνικής αξιοπρέπειας.

Οι επόμενες μέρες της εβδομάδας ίσως και μήνες θα είναι χρόνος σκληρής δοκιμασίας. Η νέα κυβέρνηση καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της αντιμετώπισης της κρίσης, που δεν είναι μόνο η διαγραφή ενός τμήματος του χρέους, αλλά η αντίστροφη των αντιδραστικών, μνημονιακών δήθεν μεταρρυθμίσεων που επέβαλλαν οι δυνάστες-δανειστές με τα πειθήνια όργανά τους.

Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών της λιτότητας, η κυβέρνηση είναι ανάγκη να ξεδιπλώσει την πρότασή της και να προωθήσει την ανάπτυξη που θα φέρει ευημερία της πατρίδας και του λαού.

(*) ο Νίκος Νικολόπουλος είναι Γενικός Γραμματέας της ΚΟ των ΑΝΕΛ 
και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος