Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

Κατεβαίνω ως υποψήφιος βουλευτής γιατί ...ντρέπομαι!

 Κατοικώ και δραστηριοποιούμαι στα Γιάννενα, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα τελευταία 40 χρόνια και:

1. Ντρέπομαι όμως γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, από όσες "διασχίζει" η ΕΓΝΑΤΙΑ οδός, που δεν έχει κόμβο σύνδεσης με αυτή, από τον καιρό που σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε. 

2. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, στο αεροδρόμιο της οποίας εκτελούνται εργασίες αναβάθμισης επί μία, τουλάχιστον, 10ετία και δεν έχουν τελειώσει ακόμα κι ούτε προβλέπεται να τελειώσουν ποτέ. 

3. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, στην οποία συζητούνται, επί 35 ολόκληρα χρόνια, τα προβλήματα της λίμνης Ιωαννίνων και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ούτε ένα νομικό καθεστώς προστασίας της. Πριν 35 χρόνια εκδόθηκαν 2 Υπουργικές Αποφάσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, που χαρακτηρίζουν τη λίμνη ως ιστορικό τόπο και περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. 

4. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, στην οποία, επί 30 ολόκληρα χρόνια, γίνονται συζητήσεις για την κατασκευή του περιβόητου Πανηπειρωτικού σταδίου και δεν έγινε απολύτως τίποτα, ενώ ο χώρος του παλιού αεροδρομίου Κατσικά, ιδανικός χώρος για αυτό το σκοπό, ετοιμάζεται για ξεπούλημα!

5. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, στην οποία οι βουλευτές της δεν συναντήθηκαν ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια για να συζητήσουν τα προβλήματα και τους τρόπους επίλυσής των. 

6. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, οι βουλευτές της οποίας, τα τελευταία 40 χρόνια, δεν νοιάστηκαν ποτέ για να προωθήσουν κοφτερά  Γιαννιώτικα και Ηπειρώτικα μυαλά σε Διοικητικές θέσεις (π.χ. Γενικούς Γραμματείς, Προέδρους Οργανισμών κλπ) κάθε φορά, και όχι μόνον, που άλλαζε η εκάστοτε Κυβέρνηση.

7. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι μιά μίζερη πόλη, που ανέχεται να γίνονται οι επισκέψεις των Υπουργών μόνον σε ομοϊδεάτες τους Δημάρχους με παράλληλη αγνόηση των Δημάρχων των ...αντιπάλων κομμάτων. 

8. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, που έβγαλε τις περισσότερες μορφές της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν κατάφερε, στα 100 χρόνια ελεύθερου βίου της,  να κατασκευάσει έναν μεγαλοπρεπή και περίλαμπρο ιερό ναό και παρέμεινε με τις 5 εκκλησίες που είχε το 1913, χρονιά απελευθέρωσης της.
9. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, που ενώ διαθέτει πολύ καλά μυαλά, κατάφερε να βρωμίσει και τα 3 υπέροχα ποτάμια της, ρίχνοντας, ανεξέλεγκτα, στο ένα (τον Καλαμά) τον Βιολογικό καθαρισμό, στο άλλο (τον Λούρο) τα λύμματα από τα ιχθυοτροφεία και τα χοιροστάσια  και στο τρίτο (τον Άραχθο) την "εκροή" του ΧΥΤΑ Ελληνικού. 

10. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, στην οποία πολλοί μπαλαλάνε για ανάπτυξη χωρίς να έχουν καταθέσει ποτέ, τα τελευταία 30 χρόνια, μία ολοκληρωμένη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση

11. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, στην οποία οι πολίτες της είναι, από τη φτώχεια, απελπισμένοι, ενώ οι νέοι της πήραν και πάλι τον γνωστό δρόμο της μετανάστευσης. 

12. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, που δεν κατάφερε, τα τελευταία 20 χρόνια, να στήσει ένα άγαλμα - μνημείο στη μνήμη του αείμνηστου Γεωργίου Μυλωνά, ιδρυτή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

13. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, στην οποία, επί 30 χρόνια, συζητάνε για τη μεταφορά νερού στη λίμνη και το λεκανοπέδιο και δεν έχει γίνει, απολύτως, τίποτα ακόμη. 

14. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη - πρωτεύουσα της Ηπείρου που, επί 30 χρόνια συζητήσεων και "σχεδιασμών",  δεν κατάφερε να  αποκτήσει ένα Ρυθμιστικό Σχέδιο. 

15. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, που κατάστρεψε συστηματικά και αδιαμαρτύρητα την πλούσια Αρχιτεκτονική της Κληρονομιά. 

16. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, που με έναν άκρατο επαρχιωτικό κομπλεξικισμό προτιμά να εκλέγει, κατά κανόνα, "φερτικούς" κι όχι "γηγενείς" βουλευτές. 

17. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, που δεν ένιωσε την ανάγκη να καλέσει τους βουλευτές της να "απολογηθούν" δημόσια, για το έργο που παρήγαγαν για την περιοχή τους. 

18. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, που, επί 30 χρόνια, συζητάει για να έρθει το τρένο, και τρένο πουθενά!

19. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, στην οποία, τα τελευταία 40 χρόνια, δεν μπόρεσε να γίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσανατολισμού και ανάπτυξης. 

20. Ντρέπομαι γιατί τα Γιάννενα είναι η μόνη πόλη, που θα μπορούσε να είναι όμορφη, αρεστή, ελκυστική, ευχάριστη, με πολλές δουλειές, με άφθονες δυνατότητες απασχόλησης. Μιά πόλη όνειρο. Μιά πόλη "παραδεισένια" και τόπος ...να ζεις!


ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ 
ΚΑΙ ΝΟΙΩΘΩ ΙΚΑΝΟΣ 
για να δρομολογήσω 
την επίλυσή και την ολοκλήρωσή των προβλημάτων αυτών. 

Και δεν αναφέρω καθόλου το μεγάλο αίσχος της, επί 100 χρόνια, παράνομης διαχείρισης των Εθνικών Κληροδοτημάτων, από τα ΑΓΑΘΟΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων